Kokend water kraan kopen
Energieverbruik kokendwaterkraan
Kokendwaterkraan Installatie
Ervaringen kokendwaterkraan
Kalkfilters vervangen
Kokendwaterkraan veilig
kokendwaterkraan vs Kalk
Kokendwaterkraan Legionella
Kokend waterkraan techniek en installatie
De techniek van een kokend waterkraan berust op het natuurkundige feit dat water een hoger kookpunt heeft als het zich bevindt in een hogere druk dan de buitenluchtdruk. Op dit principe werkt een snelkookpan ook.
In normale toestand kun je dus geen water krijgen van boven de 100°c.
Gewoonlijk ontstaat er stoom als je water opwarmt tot boven de 100°c.
Principe kokendwaterkraan
Bij een gesloten vat (lees: boiler) met daarin water, zal in normale toestand het kookpunt (het moment waarop water stoom wordt) rond de 100°c zijn.
Als de druk in de boiler bijvoorbeeld 1,3 bar is, (de buitenluchtdruk is ongeveer 1 bar) is het kookpunt geen 100°c maar ruim 107°c.
De hogere druk in de boiler wordt bereikt door middel van de waterdruk in het drinkwaternet en het opwarmen van het water.
Bij het openen van de heetwaterkraan gekoppeld aan de boiler zal het water van 107°c naar de lagere druk willen. Op dat moment komt het water dus in een lagere (normale) druk en zal het kookpunt weer zakken (door de drukverlaging) van 107°c naar 100°c. Op precies dit moment zal het water wat uit de kraan komt dus stoom worden.
De blauwe lijn is de normale situatie, de groene lijn is de hogere druk. De rode lijn is het kookpunt van water bij verschillende drukken.
Kalkvorming bij een kokend waterkraan:
Bij het vormen van stoom blijven de stoffen die in het water zitten en niet verdampen achter op het oppervlak. Dit zijn onder andere de mineralen calcium en magnesium, in de volksmond noemen we dit kalk. Als je die mineralen filtert heb je nagenoeg geen kalkvorming meer en het komt ten goede aan de smaak van het water. Bij veel heetwaterkranen wordt een antikalk filter geplaatst bij de in- of uitlaat van het water.
Als deze niet is geïnstalleerd of meegeleverd zal bij gebruik van zeer hard water een filter gewenst zijn en bij sommige leveranciers van kokend water kranen zelfs verplicht voor de garantie. Het filter zal periodiek vervangen moeten worden. Voor de hardheid van het water in je regio raadpleeg je
waterleverancier of klik hier .
Ideale locatie
Bij het gebruik van een kokendwaterkraan is het handig als het te vullen object (je pan, mok of kopje) neergezet kan worden op het aanrecht of een plat gedeelte van de spoelbak.
Je hebt dan altijd je handen vrij om de kraan te bedienen en je handen komen niet in de buurt van de stoomuitlaat.
Zorg bij de locatiebepaling van de losse kokend waterkraan dan ook, dat er rondom de uitloop plaats is voor het neerzetten van een glas, mok of pan.
Met het afspoelen van een snijplank of ander keukengerei is het prettig dat het water direct in de afvoer stroomt dus de uitloop van de kraan boven een spoelbak is dan ook een vereiste. De meeste heetwaterkranen zijn zwenkbaar en in hoogte verstelbaar.
Wat komt er allemaal kijken bij het monteren en onderhoud van een kokendwaterkraan
Installatie en onderhoud
Het installeren van een heetwaterkraan is meestal een klus voor een loodgieter. De meeste fabrikanten adviseren dit ook. Echter, sommige systemen zijn dusdanig montagevriendelijk opgebouwd dat een handige doe-het-zelver dit ook kan.
Let erop dat dit is toegestaan door de fabrikant en de garantiebepalingen niet worden aangetast bij zelfmontage.
Elektriciteit aansluiting op bestaande groep of aparte groep (230 v)
Een boiler is niets anders dan een vat met een elektrisch verwarmingselement erin. Het vermogen van dit element en de grootte van de boiler bepalen hoe snel het water wordt opgewarmd. De boilers met het hoogste vermogen zullen dus het snelst weer op temperatuur zijn nadat deze (gedeeltelijk) zijn leeggetrokken. Uiteraard is de opwarmtijd afhankelijk van de inhoud: een kleine hoeveelheid water is sneller op temperatuur dan een grote hoeveelheid.
Is er een aparte elektrische groep nodig voor een kokendwaterkraan?
Voor boilers met hogere vermogens vanaf 2000 watt, zijn er drie opties qua elektrische aansluitmogelijkheden:
- aansluiten op een aparte groep. Dit is de duurste oplossing.
- Er zijn zogenaamde combiregelaars te koop. De combiregelaar schakelt de boiler van de kokend waterkraan tijdelijk uit gedurende de opwarmtijd van bijvoorbeeld de vaatwasser. Dit voorkomt een te hoge belasting op één groep. De prijs hiervan is ongeveer 40 euro.
- de groep waar de boiler op is aangesloten verder niet teveel te belasten. Dus geen andere apparaten aansluiten.
(de aansluitwaarde van een Quooker boiler ligt bijvoorbeeld tussen de 1600 en 3000 watt)
Stelregel voor het uitrekenen maximale elektrische belasting van een groep:
P = U x I (vermogen is spanning maal stroomsterkte)
U = spanning 230 volt, I = maximale stroomsterkte van de zekering (meestal) 16 ampère per groep --> 16 x 230 = 3680 Watt
Dit betekent dat er maximaal 3680 watt aan vermogen op een groep kan bij een zekering van 16 ampère. Bij een boiler van 2500 watt kan er dus nog maar 1180 watt worden ingeschakeld.
Nb. een elektrische frituurpan heeft vaak al een vermogen van 2000 watt!
Water en kraanaansluitingen
Bij de meeste kokend water kranen zijn de aansluitingen voor de boiler en kraan wartelmoeren en/of knelkoppelingen.
Inlaatcombinatie
Water dat verwarmd wordt zet uit. Om te voorkomen dat het water terugstroomt in het leidingwaternet wordt er voor de boiler van de kokendwaterkraan in de koudwateraanvoerleiding een inlaatcombinatie gemonteerd. Een inlaatcombinatie is zoals de naam al zegt een combinatie van verschillende onderdelen zoals:
- Stopkraan: je kunt het water afsluiten.
- Keerklep: zorgt ervoor dat het water maar een kant kan opstromen en voorkomt dus dat het warme water kan terugstromen in het leidingwaternet.
- Overstortklep met aansluiting : als de druk te hoog wordt in de boiler zorgt deze klep ervoor dat de druk wordt afgelaten via de aansluiting naar het riool.
Bij de installatie van een inlaatcombinatie is dus altijd een aansluiting op het riool noodzakelijk. Dit kan door middel van een tussenstuk (T-stuk)
of middels een intakking met behulp van een boortap (wordt bijvoorbeeld meegeleverd bij de Quooker). Dit is op het schema bij soorten bewust niet weergegeven
om de werking van de heetwaterkraan vereenvoudigd te kunnen weergeven.
Gat aanrechtblad
Het maken van een kraangat in het aanrechtblad voor de kokendwaterkraan is eigenlijk het meest kritische moment van de installatie. Er zijn voor houten of multiplex aanrechtbladen goede boren te koop. Dit zijn de zgn. gatenzagen. Bij het maken van een
gat in een granieten of hardstenen blad is het het makkelijkst om een boor te gebruiken voor glas. Klik hier voor meer informatie.
Samen met een boormal is zelfs met een accuboormachine door een doe-het-zelver zeer gemakkelijk een gat te maken in deze harde aanrechtbladen. Meestal is het boorgat diameter tussen de 30 en 32 mm.
Lengte aansluitleidingen en plaats boiler
Denk bij het uitzoeken van de locatie op je aanrechtblad dat de aansluitleidingen niet onbeperkt in lengte zijn. Zorg voor een stevige ondergrond en redelijk makkelijk bereikbare plaats. Sommige boilers voor heetwaterkranen moeten liggend geplaatst worden
Vervangen antikalk filters
Deze filters voor de kokend water kranen zijn redelijk gemakkelijk zelf te vervangen. Prijs is ongeveer 26 euro.
Hier een filmpje hoe je het filter bij een Quooker kunt vervangen.