Informatie over de kokend waterkraan




Energie Logo

Bij het maken van theewater met bijvoorbeeld een waterkoker zal je altijd meer water moeten koken dan je nodig hebt. (minimaal vulniveau) Een kopje thee maken met een kokend waterkraan is dan veel effectiever. Je gebruikt niet meer water dan nodig en je warmt dus niet meer op dan nodig.

Ook ten opzichte van een elektrische keukenboiler is het energieverbruik beduidend beter. Een Quooker bijvoorbeeld is veel beter geïsoleerd dan de meeste boilers door middel van een dubbele wand rondom de boiler die vacuüm is getrokken. Er bevindt zich geen lucht in de buitenmantel van de boiler. Dit is de meest effectieve manier van isoleren.

Bij gebruik van de combi Quooker hoef je alleen maar de inhoud van de boiler op te warmen bv 7 liter. Een conventionele keukenboiler heeft vaak een inhoud van 10 of 15 liter die constant op 65-75 °C gehouden moet worden. De 7 liter van de heetwaterboiler wordt natuurlijk nog gemengd met koud water.
De genoemde vermogens van de boilers zijn maximaal, ze verbruiken dit niet de gehele tijd alleen tijdens het opwarmen.

Quooker heeft een zeer uitgebreid onderzoek laten doen naar het energieverbruik van hun Quooker. Het is uitgevoerd in het engels en is hier te lezen.

Veiligheid en kindergebruik

Bij het gebruik van stoom zijn de meeste mensen en natuurlijk ouders huiverig voor verbrandingsgevaar. Uiteraard komt er uit een kokend water kraan zeer heet water en stoom. De straal die uit de kraan komt is geen massieve waterstraal maar bestaat uit heel kleine condens druppels. Bij aanraking van deze druppels zorgt het lichaam voor een reflex waarbij de hand wordt weggetrokken. Door de minimale hoeveelheid zal dus bij aanraking de verbranding van het lichaam minimaal zijn. Bij omvallen van bijvoorbeeld een fluitketel of waterkoker zal er direct veel meer contact zijn met kokend water wat het verbrandingsgevaar aanzienlijk vergroot.

Bij gebruikers met kinderen moet er extra opgelet worden voor verbranding daar de kokend water kraan geassocieerd wordt met handenwassen. Leg dus ook duidelijk het gebruik en mogelijke risico's goed uit en verbiedt het gebruik bij jonge kinderen!

Nagenoeg alle heet waterkranen zijn uitgerust met een veiligheidsbedieningssysteem. Meestal is dit een druk/draai, trek/draai systeem of zoals bij de Inventum Aquaspot met een instelbaar veiligheidsniveau.
Van sommige kranen moet de bedieningsknop worden vastgehouden tijdens tappen en andere kunnen worden vergrendeld tijdens vullen van bijvoorbeeld pannen. De meeste kranen worden zelfs niet heet bij het gebruik omdat er sterk isolerende materialen zijn toegepast.

Legionella

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Dit is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep. De legionellabacterie is alleen gevaarlijk na vermenigvuldiging. Dat gebeurt in stilstaand water met een temperatuur tussen 25°C en 50°C. Boven de 60°C gaat de bacterie dood. Alle boilers hebben een opslagtemperatuur boven de 90°C dus er is bij gebruik van een kokendwaterkraan boiler geen kans op legionella.

Ervaringen consumentengids Quooker

De consumentenbond heeft onder haar leden een enquête gehouden over het gebruik en de ervaringen van de Quooker.
Logo Consumentenbond
Hieronder de conclusies:

  • De meeste gebruikers zijn laaiend enthousiast over het gebruik van de Quooker, voornamelijk de tijdwinst. Je hebt snel kokend water.
  • Waterbesparing: je gebruikt nooit meer water dan je nodig hebt in vergelijking met een waterkoker of fluitketel.
  • Veilig: De meeste gebruikers vinden het apparaat veilig in gebruik. De Quooker is voorzien van een kinderveilige sluiting: eerst drukken daarna draaien. Het water komt verneveld uit de kraan (er zit lucht doorheen) en spettert een beetje, hierdoor is de kans op verbranden zeer klein.
  • Defecten: Er zijn af en toe kleine defecten maar de gebruikers zijn positief over de garantie en service van de fabrikant.
  • Energiegebruik: De meeste gebruikers weten niet precies hoe zuinig de Quooker is maar nemen eventuele hogere kosten voor lief vanwege het gebruiksgemak.
  • Nadeel: de aanschafprijs is het enige minpunt volgens de respondenten van de enquête maar dit hebben zij er graag voor over.

Voor het gehele artikel: klik hier ...

Kokendwater rechtzaak Quooker

Op deze site wordt wisselend kokendwater- en heetwaterkraan genoemd, de reden staat hier:

Na het perfectioneren van de Quooker zijn er natuurlijk diverse fabrikanten die dit vernieuwende en handige apparaat hebben geprobeerd na te maken. Een aantal is dat (redelijk) gelukt maar sommige niet. Zij claimden wel dat er kokend water uit hun ontwikkelde kraan kwam maar testen gaven aan dat het water wat uit de kraan kwam niet kokend (100°C) was maar rond de 97°C. Ook is er een fabrikant geweest die zijn model 'cooker' noemde. Door de firma Quooker is er een rechtszaak aangespannen tegen deze fabrikant, Quooker heeft deze rechtszaak gewonnen en de tegenpartij is in hoger beroep gegaan. Dit is de reden dat op deze website verschillend wordt geschreven over heetwaterkraan en kokendwaterkraan. Dit onderwerp wordt verder niet besproken op deze website. Lees hier verder ...