Kokend waterkraan Soorten
Er zijn momenteel drie soorten kokend water kranen op de markt:

De losse kokend waterkraan:


Hier heb je een speciale extra kraan bij je spoelbak die kokend of bijna kokend water geeft.
Onder je spoelbak is een boiler aanwezig die voor het (kokend) hete water zorgt.
Dit is de originele opzet van een kokend waterkraan, de andere modellen zijn allemaal varianten op deze kraan. kokendwaterkraan schema 1

Merken en types van dit soort kokend water kranen zijn bijvoorbeeld:

 • De Itho Daalderop Modern of Basic in combinatie met de close-in Boily.
 • De Boretti heetwaterkraan Trasimenoc.
 • De Grohe Red mono in combinatie met een Grohe Red single boiler.
 • De Quooker VAC boiler (Pro3VAC) samen met een Quooker kraan: keuze uit zeer veel kranen, van modern tot klassiek. De kokendwaterkranen van Quooker zijn sinds kort uitgebreid met een serie waarbij de kokendwaterkraan hetzelfde design heeft als de normale (ook bij Quooker aan te schaffen) mengkraan. Dit is de Quooker Twintaps serie.
 • De Aquatechnic boiler samen met diverse modellen kranen.
 • De Dornbracht Water Dispenser.

De combi kokendwaterkraan:


Hierbij heb je (net als bij de losse heetwaterkraan) ook een speciale extra kraan bij je spoelbak maar zit het verschil meer in het kastje eronder. De boiler van de heetwaterkraan verzorgt ook het warme water naar je huidige keukenmengkraan op je aanrecht. Uiteraard levert je normale kraan geen kokend of bijna kokend water maar het (kokend-) hete water uit de boiler wordt door middel van een mengventiel met koud water op de juiste temperatuur (50°c - 65°c) afgeregeld. Dit wordt dan de heetwateraansluiting op je huidige kraan. Deze opstelling is vooral handig bij vervanging van bijvoorbeeld een oude close-in boiler. Ook als je CV-installatie of boiler een eind van je keuken vandaan zit en je lang moet wachten op warm water is dit een goede oplossing. Punt van aandacht is dat de boiler op kan raken bij langdurig gebruik van warm water. Een mogelijke oplossing hiervoor is het vullen van de boiler met warm water uit bijvoorbeeld de CV-installatie. Diverse modellen kunnen op deze manier worden aangesloten. Kort samengevat is dit eigenlijk een kokendwaterkraan en een warmwaterboiler voor de keukenmengkraan ineen.

Merken en types van dit soort kokendwaterkranen zijn bijvoorbeeld:

 • De Inventum Aquaspot, inclusief een moderne designkraan.
 • De Grohe Red mono in combinatie met de Grohe red duo boiler.
 • De Quooker Combi boiler 2.2 of 3.0 (verschillende vermogens) samen met een Quooker kraan: keuze uit zeer veel kranen, van modern tot klassiek.

kokendwaterkraan schema 2

De Alles-in-een-kraan:Zoals deze naam al zegt geeft deze kraan kokend water en dus ook warm en koud water! Het is dus een keukenmengkraan en kokend waterkraan ineen. De techniek voor deze kraan is hetzelfde als voor de combi heetwaterkraan maar dan in één kraan geïntegreerd. Veel mensen prefereren een losse heetwaterkraan omdat ze bang zijn om per ongeluk kokend water te krijgen. De fabrikanten hebben de bediening van de alles-in-een-kranen dusdanig geperfectioneerd en veilig gemaakt dat dit nagenoeg onmogelijk is! Uiteraard wordt dit risico uitgesloten bij de aanschaf van een losse kokendwaterkraan. Door de diverse fabrikanten worden er verschillende benamingen aan gegeven zoals 3-in-1 kraan, duo kraan of driewegkraan. Bij ruimtegebrek wordt deze vaker toegepast dan de losse heetwaterkraan.

Merken en types van dit soort kokendwaterkranen zijn bijvoorbeeld:

 • De Grohe Red Duo samen met de Grohe Red Combi boiler.
 • De Itho Daalderop 3-in-1 kraan Modern samen met de Close-in Boily of de Close-in Boily + boiler.
 • De Aquatechnic boiler samen met diverse modellen kranen.

kokendwaterkraan schema 3


De meeste fabrikanten van kokend water kranen leveren één of meerdere soorten boilers waarbij dan extra een kraan uitgekozen kan worden. Er zijn bij de diverse aanbieders meerdere kraanmodellen mogelijk van klassiek design tot modern. Hieronder foto's van diverse kokend water kranen en boilers.

Diverse kokend waterkraan modellen

Diverse kokend water kranen

Diverse boilers voor kokend waterkranen

Diverse boilers voor kokend water kranen